EEN 4 MAANDEN HOGE BITCOIN-GOLD CORRELATIE DUIDT OP EEN BULLISH MARKTSENTIMENT.

  • De correlatie tussen Bitcoin en haar traditionele rivaal Gold bereikte op 22 juli een hoogtepunt van vier maanden.
  • Tegelijkertijd daalde de correlatie van de cryptocurrency met de S&P 500-index naar het dieptepunt van een maand.
  • De metingen verschenen toen de Amerikaanse 10-jaars Treasury real yield zonk naar een recordlaagtepunt in 2012.

De nabijheid tussen Bitcoin en Gold groeit naarmate beleggers op zoek gaan naar toevluchtsoorden tegen een ondermaats presterende Amerikaanse obligatiemarkt.

Een rapport van Skew, een on-chain analyse platform, laat zien dat de een maand durende correlatie tussen Goud en Bitcoin op 22 juli een piek bereikte van vier maanden. Met 40,4 procent herstelde de wederkerigheid tussen de twee activa zich bijna volledig van de bodem van 27 april van min 42,8 procent.

De verschuiving van Bitcoin naar goud viel ook samen met de terugtrekking uit de S&P 500. De een maand geleden gerealiseerde correlatie tussen de cryptocurrency en de S&P 500 daalde tot 42 procent twee weken na een piek op een recordhoogte. Het is nu bijna een maand geleden.

BITCOIN, GOUDPRIJSGEDRAG

De prijzen van Bitcoin en Gold zijn deze week sterk gestegen. De cryptocurrency, die gedurende twee opeenvolgende wekelijkse sessies onder de $9.300 bleef, brak boven de $9.500. Ondertussen werd het edelmetaal voor het eerst sinds september 2011 met $1.870 per ons aangevuld.

De Amerikaanse aandelenindexen deden het ook goed, ze handelen nu boven hun door de pandemie veroorzaakte dieptepunten van maart 2020.

De rally in de benchmark S&P 500 deed zich voor ondanks een stijgend aantal COVID-gevallen en de escalerende spanningen tussen China en de VS. Maar de stijging van Goud en Bitcoin samen liet zien dat risicobeleggers onzeker zijn over een V-vormig herstel.

Econoom Stephen Roach waarschuwde verder dat de Amerikaanse markt in aanmerking zou kunnen komen voor een „gevreesd dubbel-dip“ scenario.

„Deze gedragscapitulatie aan de vraagzijde van de Amerikaanse economie zal in de tweede helft van dit jaar veel problemen blijven opleveren voor bedrijven, bedrijfsovernames [en] potentiële bedrijfsfaillissementen“, vertelde de voormalige voorzitter van Morgan Stanley Asia aan CNBC.

DE ‚TINA‘ FACTOR

Bitcoin en goud bereikten ook pariteit toen de reële opbrengsten in de VS tuimelden tegen de tekenen van aanhoudende steun van de Federal Reserve.

De 10-jaars Treasury real yield – gecorrigeerd voor inflatie – daalde tot ongeveer min 0,9 procent, het laagste niveau sinds 2012. Het lag ruim boven de nulmarkering eerder dit jaar, maar de meedogenloze obligatieaankoopprogramma’s van de Fed, ondersteund door een bijna-nulleentarief, verpletterden de obligatiemarkt.

Lagere rendementen op Amerikaanse obligaties hielpen onvrijwillig biedingen op aandelen, bitcoin en goudmarkten te stimuleren. Economen noemen het de TINA-factor – beleggers gaan over op risicovollere activa wanneer „There Is No Alternative“.

Dat verklaart voor een deel waarom de correlatie tussen goud en Bitcoin deze week hoger werd.

Ondertussen zien TD Securities de reële rendementen dalen naar min 1,5 procent als de Fed haar aankopen van schatkistpapier uitbreidt. Dat verhoogt de mogelijkheid dat Bitcoin zijn opwaartse trend voortzet tot in het derde kwartaal.